Când simți că nu mai poți

Nu-i așa că uneori si tu simți că parcă este prea mult și te simți copleșit/ă? Este ca și cum viața pravălește peste tine munți de sarcini și pe măsură ce le rezolvi se adună altele noi și nu se mai sfârșește. În atfel de perioade începi să funcționezi pe pilot automat și nimic nu te mai bucură, nimic nu mai este interesant pentru că mintea și sufletul sunt pline și coplesite, nu mai văd iesirea din labirintul de lucruri de făcut. Ce este de făcut? Este timpul să începi să pui în practică niste principii pe care sigur le știi, doar că nu le aplici.

Incepe prin a pune limite, nu mai prelua lucruri de făcut doar pentru a nu deranja pe altcineva sau pentru a evita eventuale conflicte. Gândește-te și la tine așa cum te gândești la ceilalți și aplică și pentru tine ceea ce aplici pentru alții.  Incepe să spui nu.

Incepe să delegi din sarcinile pe care le ai de făcut. Este adevărat că tu le faci cel mai bine, dar nu ești singura persoană care le poate face și dacă întotdeauna le faci tu, atunci evident că ceilalți nu-și vor pune niciodată problema să le facă ei. Așa că deleagă tot ce se poate, chiar dacă la început acest lucru nu va fi primit de ceilalți cu deschidere, dar nu uita că este important pentru tine să faci asta.

Incepe să aplici principiile din managementul timpului. Fă lucrurile în ordinea următoare: mai întâi ceea ce este urgent și important, pe urmă ceea ce este urgent, dar nu foarte important,  pe urmă important dar nu foarte urgent și lasă ultimele pe cele nici urgente și nici importante. Vei vedea că lista ta se limpezește și deși ștergi din sarcini nu mai simți presiunea aia înebunitoare că totul trebuie făcut acum.

Toate cele de mai sus nu sunt simplu de pus în practică, vei simți și disconfort, vei primi și critici din partea celorlalți care vor vedea toate aceste schimbări cu ochi nu tocmai buni, dar nu te descuraja pentru că vor apărea și rezultatele care te vor face să mergi mai departe.

Lasă un comentariu